Меблі із натурального дерева – не тільки стильно та сучасно, але й безпечно. Такі матеріали не мають шкідливого впливу на повітря, відрізняються тривалим експлуатаційним терміном, не змінюючи при цьому властивостей. Досить популярними у меблевому виробництві є дуб та бук. Часто складно обрати, якому саме матеріалу віддати перевагу. Тому пропонуємо розібратися із різницею між дубом та буком.

Особливості бука у меблевому виробництві

Букові меблі мають солідний та дорогий вигляд. Зовнішньо їх складно відрізнити від дубових. На дереві можна простежити текстуру річних кілець, що робить матеріал досить привабливим та візуально оригінальним. Тривалий час вважалося, що дивани із бука є найбільш якісними та надійними. Колір у бука – світло-жовтий, проте із часом вона змінюється на світло-коричневий. Такий натуральний відтінок дозволяє оминути фарбування поверхонь, достатньо лише використати лак.

Ще одна суттєва перевага матеріалу – високий рівень міцності. Деталі меблів не прогнуться, вони не піддаються деформації навіть при виникненні серйозних навантажень.

Якщо говорити про недоліки, то тут варто звернути увагу на те, що бук не дуже добре витримує вологу у навколишньому середовищі. Тому для кухонних гарнітурів чи ванної кімнати не рекомендується купувати меблі із бука. Букові предмети інтер’єру стануть чудовим рішенням:

  • спальні;
  • дитячої;
  • зали;
  • офісу.

Також варто пам’ятати про те, що меблі із буку погано реагують на занадто сухе повітря у приміщенні. Тому, якщо вироби стоять поруч із приборами для опалення, рекомендуємо придбати зволожувач для повітря. Температурний режим у приміщенні має бути м’яким, щоб на поверхнях меблів не з’явилося тріщини.

Що стосується стильового напрямку, то букові меблі найкраще виглядають у модерновому стилі або у сучасній класиці.

Особливості дубу у меблевому виробництві

Дубова порода дерева має відмінну текстуру, у ній прослідковуються оригінальні лінії. Серцевина має промені радіального напрямку та світлих відтінків, а заболонь – жовто-коричнева. Те, якою буде колірна гама, залежить від виду дубу. Варіативність можлива від світлого до дуже темного. Штучно забарвити дуб можна звичайно у будь-який відтінок, проте і натуральні кольори дуже гарно виглядають.

Дуб вважається найміцнішим матеріалом на ринку, оскільки його експлуатаційні можливості дуже високі. Дубові породи невибагливі, вони не схильні до гниття, їм не страшні механічні дії. Матеріалу не страшні впливи вологи, температури чи шкідників. Тому, надаючи меблям із дубу правильного догляду, вони прослужать вічність.

Раніше дубові ліжка були символом багатства та розкоші, адже їх замовляти королівські вельможі. Сам вигляд предметів інтер’єру говорить про багатство та розкіш.

Що стосується стильових напрямів, то дуб підходить абсолютно під все – від класики до хай-теку.

Порівняння характеристик дубу та буку

Щоб краще продемонструвати різницю між дубом та буком, пропонуємо розглянути таблицю.

Категорія для порівняння

Дуб

Бук

Переваги

Висока стійкість до гниття;

Можливість надати ефект «штучне старіння»;

Стійкість до температурних перепадів.

Хороша міцність;

Високі декоративні властивості;

Швидке висихання;

Легкість у обробці.

Недоліки

Складно піддається процесу полірування.

Боїться підвищеного рівня вологості;

Краще не обирати для ванни чи кухні;

Погано піддається поліруванню.

Колір

Світлі відтінки жовтого та коричневого.

Блідні жовто-рожеві відтінки.

Твердість (згідно шкали Янка)

1100-1300 (висока)

1300 (дуже висока)

Рівень зносостійкості

Високий

Високий

Щільність (обсяг до маси)

600-700 кг на 1 м куб.

650-750 кг на 1 м куб.

Схильність до гниття

Низький рівень

Середній

Вартість

Висока

Середня

І дуб, і бук – чудові матеріали для виготовлення меблів. Обрати щось у конкретному випадку ви можете, проконсультувавшись із нашими менеджерами. У будь-якому випадку виготовлені меблі будуть максимально стильними, сучасними та відповідати вашим вимогам.