Якість деревини має ключове значення для її використання в сфері будівництва, меблевої індустрії і навіть у фармацевтиці та харчовій промисловості, де часто застосовуються такі натуральні компоненти.

Бук відомий людині з архаїчного періоду. Буковий праліс, що локально знаходиться на території українських Карпат і Словаччини, охороняється як природна спадщина ЮНЕСКО. Припускають, що бук входив в раціон древніх греків. Та й зараз його горіхи використовуються на борошно. Однак і деревина широко застосовується людиною. І це не дивно з огляду на висоту рослини в 20 і більше метрів, а обхват – до 1.5 м. Бук є одним з найцінніших порід, з яких використовують як шпонки і тріски, так і цілісні зрізи.

Бук – основні характеристики матеріалу

Мати вдома меблі з натуральної деревини мріють всі справжні цінителі розкоші. Такі вироби облагороджують інтер'єр і підкреслюють ексклюзивність смаку і прихильність до виключно якісних предметів побуту. Однак саме у бука є ряд істотних відмінностей, за які він цінується і користується попитом. До таких належать:

  1. Міцність. Тут має значення щільність матеріалу по відношенню до маси, що дорівнює 650-750 кг на 1 м куб., а також твердість за шкалою Янка 1300 одиниць. Досить важливий і пункт по зносостійкості, що характеризується виключно як високий.
  2. Декоративність. Забарвлення варіативне від блідо-жовтого на молодих деревах, до коричневого на більш старших. Для бука властиві розсіяні дрібні пори, а також коричневі серцевини. Деревина легко піддається обробці будь-якими відомими методами.

Легкість в обробці детермінує й інший важливий аспект – прийнятні розцінки на деревину.

Технологічні властивості бука, наприклад, здатність утримання металевих кріплень, робить матеріал придатним для використання в складних конструктивних рішеннях. Механічною перевагою бука вважається можливість згинання без порушення міцності. Тому навіть ламелі з бука вигідніше купувати, ніж, наприклад, березові.

Недоліками даного матеріалу можна назвати стандартні особливості натуральної деревини:

  • середню опірність до гниття;
  • вологопоглинаючі властивості;
  • поява тріщин від пересихання.

І всі ці недоліки легко нівелюються правильною обробкою матеріалу з дотриманням норм його зберігання. Така обробка зазвичай входить в стандартний метод роботи з заготовками деревини і полягає в вимочуванні в спеціальних складах. Зберігання здійснюється в приміщеннях, закритих від сонячних променів і вологи, та добре провітрюваних.

Стилістичні особливості

Натуральні відтінки деревини дозволяють відмовитися від фарбування і використовувати тільки лак. Це зменшує термін обробки і надає виробу в результаті більш природний вигляд.

Не допускаючи перевищення рівня вологості, букові меблі рекомендують використовувати для спалень, віталень, кабінетів і офісів, а також дитячих кімнат. Безпечний та екологічно чистий матеріал не піддається деформації і прослужить роками, радуючи око.

Найбільш вигідно букові предмети інтер'єру виглядають в стилі сучасної класики і модерну. При цьому не тільки комплекти для кімнат, але і окремі елементи роблять приміщення візуально цілісним для сприйняття, гармонійно вливаючись в нього. Унікальна широта відтінків деревини дозволяє підібрати оптимальне рішення.

Особливості матеріалу дозволяють створювати з нього всілякі конструкції, що будуть тримати свою форму і виконувати покладений функціонал десятки років поспіль в ідеальному стані.

Унікальні характеристики матеріалу і його презентабельний вигляд в поєднанні із довговічністю і ціновою доступністю дозволяють вважати бук одним з найбільш практичних і вигідних типів деревини для створення меблів.