Сучасний стиль часто плутають зі стилем модерн. Однак останній має чіткі особливості, сформовані в XX в., а сучасний дизайн має на увазі якусь свободу, хоча також пропонує специфічний набір характеристик, але без їх канонізації. Завдяки цьому сучасний стиль в інтер'єрі легко перетікає в схожі стильові напрями, наприклад, арт-деко або техно, при додаванні певних акцентів.

Загальні риси сучасної стилістики

Головний акцент в сучасному стилі на лініях і формах. Відкриті простори, природне освітлення, мінімалістичність. Принциповою тезою є положення, що форма не повинна затьмарювати зміст, а простота – головна детермінанта комфорту.

Відносно меблів ці аксіоми означають:

  • відсутність складних конструктивних елементів;
  • поєднання практичності в експлуатації з естетикою;
  • відмова від яскравого декору;
  • прямолінійність, чітка геометрія форм.

Меблі можуть бути створені як з штучних, так і з натуральних матеріалів. Однак манірність і вигадливість недоречні. Істотною перевагою є економія часу і коштів на догляд за меблями.

Прямолінійність і відкритий простір

Для сучасного стилю характерна тривимірна структура простору, що виражається через:

  • лінії;
  • кути;
  • площини.

Однак зайву прямолінійність, ріжучу очі, можна і трохи зменшити. Плавні лінії включаються як доповнення і виключно у вигляді простих форм:

  • кіл;
  • сфер;
  • циліндрів.

Це можуть бути столики на дисковій основі, низька канапа.

Використання більш складних і хитромудрих конструкцій призведе до трансформації сучасного стилю в традиційний. Також важливо відзначити, що осі координат грають роль строгих орієнтирів.

Пріоритети у виборі меблів

Чисті форми з чіткими конструкціями і лініями гармоніюють з відкритими диванними опорами, що не закритими драпіруванням.

Симетрично-пропорційні меблі легко переставляються, зручні у догляді і максимально практичні. Оббивка може бути, як тканинна, так і шкіряна, але виключно гладка і однотонного типу. За допомогою текстильних вставок яскравого кольору можна додати в інтер'єр цікаві акценти.

Популярними стали меблі з МДФ або ДСП у вигляді трансформерів:

  • шафи купе;
  • дивани-ліжка;
  • столи-книжки або просто складного типу.

Все націлене на економію місця, мінімалізм.

Колірна гамма нейтральна з пріоритетною палітрою білого, бежевого, сірого і чорного кольору. Але тут допускається варіативність відтінків, що додає індивідуальності бачення стилю. Основою виступають 2 принципу:

  • монохромне виконання стін, стелі та підлоги: півтони підкреслюють форми і фактуру;
  • контрастне: стіни і інші поверхні світлі, меблі – темні.

Якщо меблі з натурального дерева, то доречно використовувати теплий спектр відтінків, наприклад, коричневий. Використовуючи кілька кольорів, одному присвоюється домінантна роль, і саме він повинен передавати спокій в емоційному плані. Однак це не означає, що яскраві сплески не актуальні. Частина меблів може ними стати.

Приклади меблювання

У вітальні повинен бути прямолінійний строгий диван, глянсовий журнальний столик невеликий за шириною, величезний плоский телевізор. Гармонійно увіллються в інтер'єр електрокамін і акваріум з підсвічуванням. Контраст світлого фону і темних площин меблів підкреслить сучасний дизайн.

Для кухні можна використовувати глянцеві і скляні поверхні, гладкі фасади з механізмами push-to-open містких систем для зберігання, полки-каруселі і виїзні панелі виглядають дуже сучасно.

У передпокої доречно розмістити шафа-купе і банкетку лив відкриті полиці і вішалки. Вони можуть бути в нейтральному світлому, насиченому темному або контрастному виконанні.

У спальні використовують ліжка простої конструкції, адже увага повинна бути звернена на текстиль. Доповнює інтер'єр банкетка в ногах ліжка, крісло біля вікна, а також туалетний столик біля стіни і тумба. Вбудована шафа-купе повинна мати однотонні фасади, щоб візуально не зменшувати простір.