Про переваги дерев'яних меблів, такі як міцність, універсальність, позачасовість, неповторний характер, натуральний вигляд, можна розповідати годинами. Щоб ними користуватися якомога довше, треба знати, як доглядати за меблями з дерева. Адже правильний догляд за дерев'яними виробами дозволяє їм виглядати чудово навіть через багато років і передавати у спадок наступним поколінням.

Що може зіпсувати меблі з дерева?

Чарівність дерев'яних меблів полягає в унікальній структурі деревини, що має особливий малюнок і колір. Це живий матеріал, що з часом змінюється, старішає і стає більш цінним. Він неоднорідний, тому на поверхні меблів є:

  • сучки,
  • пробкові промені,
  • вигнуті волокна,
  • різні відтінки.

Найбільшим ворогом структури деревини вважається вологість. При експлуатації меблів із дерева допустимий показник вологості у приміщенні становить 45-70%. У разі сильного підвищення або зниження вологості можливі викривлення, деформація матеріалу та утворення тріщин. Щоб уникнути надлишкової вологості, слід регулярно провітрювати приміщення.

як доглядати за меблями

Шкідлива не лише вода, що ненароком пролита на поверхню, а й та вода, якою її чистять. Тому дерев'яні меблі не можна протирати вологою ганчіркою, це призводить до розм'якшення матеріалу. Їх не можна розташовувати біля холодних і вогких стін. Відстань має бути не меншою за 1,5 м.

Дерево не стійке до високих температур. Його можна експлуатувати лише за температури 2-45 ºС. Меблі з нього недопустимо розміщувати біля каміна або радіатора опалення. Через це вони можуть сильно деформуватися. Гарячі страви не слід ставити на дерев'яні стільниці. Каструля, склянка гарячого чаю або увімкнені електроприлади залишають непривабливі сліди, що важко видаляються. Тому варто захищати покриття столів спеціальними підставками під гаряче з бамбуку, фанери чи пластику. Не можна дерев'яні столи накривати скатертинами зі штучного матеріалу, що не пропускає воду. Це сприяє утворенню конденсату, який руйнує деревину.

Потрапляння сонячних променів на меблі протягом тривалого часу може призвести до того, що деревина вицвітає або тьмяніє.

Найважливіші правила догляду за дерев'яними меблями

догляд за меблями з дерева

Через неправильне чищення виріб із деревини втрачає естетичність вигляду.

Щоб зберігати вироби з дерева в чистоті, потрібно щодня протирати їх сухою ганчіркою та захищати її від пилу та вологи. Навіть якщо на поверхні меблів немає серйозних плям або бруду, рекомендується регулярно доглядати деревину. У разі забруднення реагувати слід негайно. Адже засохлі плями та бруд потім буде дуже важко видаляти. Інтенсивне тертя призводить до руйнування поверхні.

Деревину слід чистити тільки м'якою ганчіркою, щоб не подряпати (про грубі губки, які часто використовуються на кухні, не може бути й мови!).

Золоте правило чищення дерев'яних меблів - використовувати виключно засоби, призначені для чищення дерев'яних поверхонь. Застосування невідповідного (випадкового) засобу може пошкодити дерев'яну поверхню. Будьте особливо обережні із силіконом і спиртом, який розчиняє лак, ацетоном, кислотами та маслами, що можуть зруйнувати захисний шар. Це унеможливить подальшу реставрацію та ремонт меблів. Перш ніж використовувати новий засіб для очищення деревини, варто прочитати опис виробника та випробувати препарат на невеликій і непомітній ділянці.

Як підібрати засіб для чищення дерев'яних меблів?

  1. Вироби з вощеними поверхнями потребують дбайливого чищення воском із використанням бавовняної тканини. Чистий препарат слід наносити круговими рухами, а після чищення меблі також відполірувати. Застосування меблевого воску робить поверхню ідеально гладкою. Віск заповнює дрібні нерівності, підкреслює відтінок деревини та структуру волокон.
  2. Промаслені меблі з натурального дерева рекомендується обробляти спеціальною олією. Це природний спосіб захисту від вологи, що дозволяє уникнути тріщин. Використовуйте чисту тканину, злегка змочену олією. Якщо ви помітили бруд на поверхні, видаліть його, перш ніж змащувати олією, використовуючи спеціальний препарат для чищення промаслених меблів. Оскільки деревина поглинає олію поступово, змащувати її слід час від часу, але систематично.
  3. Меблі з натурального дерева без верхнього покриття треба чистити м'якою тканиною та спеціальним засобом для деревини. При цьому очисні рухи слід виконувати вздовж волокон.
  4. Лаковані дерев'яні меблі без серйозних забруднень добре очищаються просто вологою тканиною. Після чищення можна нанести трохи воску.

Усі вироби компанії “Меблі Карпат” слід використовувати виключно за їхнім прямим призначенням. Нецільова експлуатація у вологих приміщеннях і на вулиці призводить до зміни геометрії конструкції та псування покриття.